Ποιοι είμαστε

«Η Ιθάκη μας προσφέρει ένα ωραίο ταξίδι…»

«Αρχίζουμε ένα  ωραίο ταξίδι. … Σήμερα που οι ημέρες είναι δύσκολες, σήμερα που η παιδεία και ο πολιτισμός προσπαθούν με δεκανίκια να ορθοποδήσουν, εμείς συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε για ένα ποιοτικό παρόν, για ένα καλύτερο μέλλον για μας και για την πατρίδα μας». Αυτό ήταν ένα απόσπασμα από το δελτίο τύπου (16-9-1997) που αφορούσε στη δημιουργία θεατρικού ομίλου στο τότε 2ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης και σήμερα στο 1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης.
Το εγχείρημα αυτό το 1997 ήταν δύσκολο για μια μαθητική θεατρική ομάδα. Ήταν δύσκολο και για τα μέσα που διαθέταμε και για τα θέματα των παραστάσεων. Το πρώτο το ξεπεράσαμε γρήγορα με τη βοήθεια των διευθυντών, του συλλόγου των διδασκόντων, των χορηγών και φυσικά των συμπολιτών μας που αγκάλιασαν την προσπάθειά μας. Το δεύτερο ήταν και το πιο σημαντικό. Τι θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα μιας παράστασης που απευθύνεται κυρίως σε εφήβους;
Η απάντηση σε πρώτο επίπεδο είναι εύκολη: σχεδόν τα πάντα. Γιατί «οι νέοι άνθρωποι δεν είναι πια παιδιά. Είναι σχεδόν ενήλικοι, αλλά με μηδέν εμπειρία. Όλα τα έχουν: απόψεις, ιδέες, επιθυμίες, φόβο, σεξουαλικότητα, γνώσεις, συναίσθηση, χιούμορ, ανάγκες και κοινωνική συνείδηση. Μόνο που τίποτα σχεδόν δεν έχει συμβεί σ` αυτούς και μ' αυτούς», λέει ο Οscar van Woenswl, θεατρικός συγγραφέας έργων για εφήβους και νέους:
Με αφετηρία αυτή τη θέση αποφασίσαμε να θίξουμε, μέσα από τα έργα που ανεβάσαμε, μεγάλα κοινωνικά, ηθικά και πολιτικά ζητήματα, αφού το θέατρο απευθύνεται στους μελλοντικούς πολίτες, αυτούς που τώρα ο κόσμος απλώνεται μπροστά στα πόδια τους και σε λίγο θα βρίσκεται στα χέρια τους.
Τα μι­κρότερα παιδιά μιμούνται άκριτα τις συμπεριφορές των ενηλίκων. Οι έφηβοι, επειδή τις αμφισβητούν, μπορούν «δυνάμει» να τις ξεπεράσουν. Αυτό δεν περιγράφει και ο Ευριπίδη στις «Φοίνισσες»; Πόσο σπουδαίος παρουσιάζεται ο Μενοικέας προσφέροντας με προθυμία τη ζωή του για την πόλη και πόσο μίζε­ρος και ανήθικος ο λογικός πατέρας του που προσπαθεί να τον προστα­τέψει! Οι έφηβοι είναι καθαροί και γενναιόδωροι, μοιάζει να λέει ο Ευριπίδης. Οι ενήλικοι είναι μικροί και ατομιστές.
Είκοσι επτά χρόνια κύλησαν από τότε. Ο Θεατρικός Όμιλος του σχολείου εκπλήρωσε και θα συνεχίσει να υλοποιεί τους στόχους που έθεσε τότε. Να καλλιεργηθούν σε όλα τα επίπεδα οι δεξιότητες του μαθητή και να διαμορφωθεί η αισθητική του αντίληψη, για να δραστηριοποιηθεί δημιουργικά μέσα στην παιδαγωγική διαδικασία και γενικότερα στη ζωή του. Ειδικότερα, στοχεύσαμε στην καλλιέργεια των διανοητικών και ψυχικών ικανοτήτων του μαθητή, στη δημιουργική ανάπτυξη των εκφραστικών δεξιοτήτων του μέσα από το λόγο και το σώμα και στη διαμόρφωση αισθητικής αντίληψης και κριτηρίου, τόσο ως δέκτες-θεατές όσο και ως δημιουργοί καλλιτεχνικού έργου. 
Και το αποτέλεσμα; Είκοσι πέντε (25) θεατρικές παραστάσεις δημιουργήθηκαν και παρουσιάστηκαν: 2024: «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ» του Ευριπίδη, 2023: "ΤΡΩΑΔΕΣ" του Ευριπίδη, 2022: "ΚΥΚΛΩΠΑΣ" του Ευριπίδη, 2021: "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ" του Αισχύλου, 2019: "ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ" του Αισχύλου, 2018: "ΒΑΚΧΕΣ" του Ευριπίδη, 2017: "ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΑΙ" του Αριστοφάνη, 2016: «ΝΕΦΕΛΕΣ» του Αριστοφάνη και  «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, 2015: «ΦΟΙΝΙΣΣΕΣ» του Ευριπίδη, 2014: «ΑΛΚΗΣΤΙΣ» του Ευριπίδη, 2013: «ΙΚΕΤΙΔΕΣ» του Αισχύλου, 2012: «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ» του Ευριπίδη, 2011: «Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ» του Ευγένιου Τριβιζά, 2009: «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξιπερί, 2008: «ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ» του Νικολό Μακιαβέλι, 2006: «ΤΟ ΣΚΛΑΒΙ» της Ξένιας Καλογεροπούλου, 2005: «ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» του Τενεσί Ουίλιαμς, 2004: «ΜΗΔΕΙΑ» του Ευριπίδη, 2003: «ΗΛΕΚΤΡΑ» του Σοφοκλή, 2002: «ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ» του Αλέξη Πάρνη, 2001: «ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη, 2000: «Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΜΠΑΛΩΜΑΤΟΥ» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, 1999: «ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΣΚΙΑΧΤΡΟΥ» του Ευγένιου Τριβιζά, 1998: «ΕΞΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΓΡΑΦΕΑ» του Λουίτζι Πιραντέλο.
Επίσης, ο Θεατρικός Όμιλος συμμετείχε σε Περιφερειακούς και Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Θεάτρου και απέσπασε ΟΚΤΩ (8) Βραβεία (Ένα Πρώτο βραβείο, δύο Δεύτερα, τρία Τρίτα, ένα βραβείο Κοινού και δύο Ειδικές Διακρίσεις). 
Παράλληλα, συμμετείχαμε στα Διεθνή Νεανικά Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη. Στο 1ο (2012) με το έργο «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ» του Ευριπίδη, στο 2ο (2013) με το έργο «ΙΚΕΤΙΔΕΣ» του Αισχύλου, στο 3ο (2014) με το έργο «ΑΛΚΗΣΤΙΣ» του Ευριπίδη, στο 4ο (2015) με το έργο "ΦΟΙΝΙΣΣΕΣ" του Ευριπίδη, στο 5ο (2016) με το έργο "ΝΕΦΕΛΕΣ" του Αριστοφάνη, στο 6ο (2017) με το έργο "ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΑΙ" του Αριστοφάνη, στο 7ο (2018) με το έργο "ΒΑΚΧΕΣ" του Ευριπίδη, στο 8ο (2019) με το έργο "ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ" του Αισχύλου, στο 9ο (2022) με το έργο "ΚΥΚΛΩΠΑΣ" του Ευριπίδη και στο 10ο (2023) με το έργο "ΤΡΩΑΔΕΣ" του Ευριπίδη και στο 11ο (2024) με το έργο «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ» του Ευριπίδη.
Ακόμη, συμμετείχαμε το 2012 στο 18ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Ιταλία, στο Palazzolo Acreide στις Συρακούσες της Σικελίας, με το έργο «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ» του Ευριπίδη. Το 2016 στο 9ο Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου. Κόρινθος 2016Το 2017 στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Αγώνες Τέχνης. Θεσσαλονίκη. Το 2018 στο 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου στο ΑγρίνιοΤο 2019 στο 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου στο ΑγρίνιοΤο 2024 στους 10ους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Αγώνες Τέχνης. Θεσσαλονίκη.
Νομίζουμε ότι ανοίξαμε στους νέους και στις νέες, που συνταξίδεψαν μαζί μας όλα αυτά τα χρόνια, ένα παράθυρο, τους ξεκλειδώσαμε μια πόρτα κι έπειτα τους συνοδέψαμε μέχρι σήμερα διακριτικά στην εξερεύνηση του νέου, του φρέσκου κόσμου. 
Και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε, «η Ιθάκη μας δίνει ακόμη το ωραίο ταξίδι…».

Νίκος Φουσιάνης,
Φιλόλογος

Αγγελική Ρακιντζή,
Χημικός